naar top
Menu
Logo Print

Sombere toekomst volgens 1 op 3 jonge Belgen

Betonstop zorgt volgens 41% jonge Belgen voor achteruitgang leefkwaliteit
magazine

Volwassenen jonger dan 34 zien de kwaliteit van de buurt somber in. 38% van de Belgen vreest dat hun buurt in de toekomst achteruit zal gaan. Dat gevoel is sterker in het Noorden (46%) dan in het Zuiden (23%) van ons land. Dit pessimisme wordt nog versterkt door de aangekondigde betonstop, een gevoel dat haaks staat op het opzet ervan, dat net de leefbaarheid wil vergroten. Maar 20% van de Belgen snapt de inzet, draagwijdte en opportuniteiten van de maatregel niet zo goed, zo blijkt onder meer uit een onderzoek van Reynaers. Belgen liggen echter meer wakker van de impact van hoge energiekosten (84%), mobiliteit (80%), verdwijnende groene ruimtes (78%) of stijgende woningprijzen (72%).
Jongeren laten hun droomhuis met tuin op het platteland overigens niet makkelijk los. Zo staat rust bij de helft van de ondervraagden in hun top-3 van factoren die bijdragen aan een kwaliteitsvolle woonomgeving. Quasi twee derde vreest kleiner te moeten wonen.
Daartegenover staan dan weer heel wat Belgen (44%) die wél de voordelen van wonen in de stad zien. “Dankzij de strenge bouwnormen en isolatienormen voor ramen, deuren en daken blijft de kwaliteit van de bouwmaterialen en gebouwen toenemen. Dit vermindert de ongemakken van dichter op elkaar wonen en heeft een positief effect op de energieconsumptie,” aldus Bert Geerinckx, algemeen directeur Reynaers Aluminium Belux.
Zo goed als de helft is in het algemeen tevreden over de maatregelen van de overheid voor een goede woonkwaliteit. Belgen zijn overigens meer tevreden over hun lokale bestuur (52%) dan over het regeringsbeleid (45%).