naar top
Menu
Logo Print

Light-adviezen vormen bedreiging voor bouwheer én architect

Website moet bouwheren de weg wijzen naar gepersonaliseerd renovatie-advies
magazine

De initiatieven om bouwheren meer en sneller te doen renoveren, stapelen zich op. Steeds meer instanties bieden ook (bijna) gratis advies aan: een renovatieplan, een kostenraming, een berekening van de energiebesparing, … Hoewel NAV de doelstellingen van de Vlaamse Overheid ondersteunt, waarschuwt het bouwheren uitdrukkelijk voor deze “light”-adviezen.

“Een gepersonaliseerd renovatie-advies kan niet gemaakt worden vanuit een eenzijdig energetisch standpunt vanop een kantoor,” zegt voorzitter Kati Lamens; “het vereist een gedegen studie ter plaatse door een bouwprofessional.” Elke (toekomstige) eigenaar heeft zo vroeg mogelijk in een project nood aan een helder advies dat duidelijk de ambities en de te nemen stappen vastlegt om zijn einddoel, desnoods gefaseerd, te kunnen bereiken. Dat kan volgens NAV enkel met behulp van een masterplan, dat op een geïntegreerde manier rekening houdt met de bouwfysische staat van de woning, de ligging, het hergebruik op lange termijn, het comfort van de bewoners, een rationele planning van de ingrepen, enzovoort. “Het is beter om meteen een juiste prijs te betalen voor een volledig advies”, zegt Lamens. “Dat betaalt zich aan het einde van de rit sowieso terug.”

Om bouwheren de weg te wijzen naar de reeds aanwezige, onafhankelijke en bekwame adviseurs op de bouwmarkt ontwikkelde NAV renovatieadvies.be, een zoekmachine met ruim 250 architecten die hulp kunnen bieden met advies bij aankoop of projectbegeleiding van A tot Z.

NAV

NAV

+3222122699
+3224007172