naar top
Menu
Logo Print

NIDAPLAST: VAAK GEKOPIEERD, NOOIT GEEVENAARD

De onderneming Nidaplast, gevestigd in Thiant bij Valenciennes in Frankrijk, ontwikkelde in 1984 een revolutionair product. Het betreft thermoplastische honingraten ontstaan uit de combinatie van een materiaal (plastic) en een structuur (de honingraatstructuur) in het kader van een vernieuwend onderzoek naar stevige en lichte materialen. Deze uitvinding beoogde de uitbreiding van een technologie uit de luchtvaart: honingraten als binnenlaag van structurele panelen.

Nidaplast, Nidagravel

 

TALLOZE TOEPASSINGSDOMEINEN

Algauw bleken de honingraten van polypropeen veel mogelijkheden te bieden in diverse toepassingsgebieden, in het bijzonder als blokken of panelen met een honingraatstructuur voor het vasthouden van regenwater, als lichtgewicht opvullingen, maar ook om grond te verstevigen en te stabiliseren.

Nidaplast ontwikkelde een extrusieproces waardoor het mogelijk werd om voordelig en op grote schaal blokken en platen met een honingraatstructuur te produceren. Die concurrerende productiemethode wordt vandaag nog steeds volledig in een Franse vestiging toegepast.

 

VOOR DE INDUSTRIE EN VOOR ARCHITECTEN

De onderneming bestaat uit twee afdelingen. Nidaplast Composites ontwikkelt structurele en lichte sandwichpanelen voor de industrie en Nidaplast Environnement biedt innovatieve alternatieve oplossingen aan op het gebied van landschapsinrichting, regenwaterbeheer en lichtgewicht opvullingen.

Nidagravel stabiliseert grind zowel in een landschapsomgeving als in een stedelijke omgeving
Nidagravel stabiliseert grind zowel in een landschapsomgeving als in een stedelijke omgeving

 

NIDAGRAVEL OM GRIND OP ZIJN PLAATS TE HOUDEN

Op het gebied van landschapsinrichting maakt Nidaplast het mogelijk om zowel in een landschapsomgeving als in een stedelijke omgeving grind te stabiliseren.

Met Nidagravel wordt elk grindoppervlak immers veel beter begaanbaar dan vroeger. De honingraatstructuur van de platen houdt het grind perfect op zijn plaats. Wandelen of rijden met een fiets, kinderwagen of rolstoel op grind is voortaan geen probleem meer.

 

NIDAGRASS VOOR DE VERSTEVIGING VAN NATUURGRAS

De Nidagrass tegels zijn ontwikkeld om een stabiel en duurzaam grasoppervlak te garanderen. Ze verstevigen grasperken om de vorming van gaten en plassen te vermijden. Ze voldoen aan de nieuwe uitdagingen op het gebied van stadsplanning doordat ze de plantengroei integreren en opnieuw introduceren en de infiltratie van regenwater beheren. De toepassingen zijn legio: van de aanleg van berijdbare paden, parkeerplaatsen, toegangswegen voor brandweerwagens, landingsplaatsen, campings en golfterreinen tot de versteviging van hellingen.

 

NIDAGREEN, KUNSTGRASONDERSTEUNING

De Nidagreen plaat, die op de natuurlijke ondergrond onder het kunstgras wordt geplaatst, verzekert een perfecte drainage en garandeert een vlak aangelegd oppervlak. Als onderlaag van een dakterras zorgt de plaat niet alleen voor een verhoging, maar ook voor een perfecte afvoer van het regenwater. De Nidagreen platen hebben een ruime opslagcapaciteit voor regenwater onder het kunstgazon zodat het water in de ondergrond kan dringen of geleidelijk naar de afvoer kan lopen.

Nidagreen is ook ideaal als onderlaag voor schokdempende gekleurde oppervlakken op speelpleinen bijvoorbeeld en voor oppervlakken van grind/hars. Merk op dat er ook een variant voor sportterreinen van kunstgras bestaat: Nidasport.

 

NIDATERRA VOOR GOED GEDRAINEERDE GROENDAKEN

De laatste jaren zijn groendaken steeds meer in trek. Naast het esthetische aspect biedt een groendak nog andere voordelen zoals minder afvloeiingspieken bij zware regenval, een grotere biodiversiteit in stedelijke gebieden, minder warmte-eilanden, een betere bescherming van het dakmembraan ... Nidaterra maakt, dankzij een snelle plaatsing, een extensieve plantengroei mogelijk zonder enige versteviging van de dragende structuur.