naar top
Menu
Logo Print

Gevels leasen juridisch mogelijk in Nederland

Een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een circulaire geveleconomie
magazine

In Nederland is voor het eerst een contract getekend waarbij de gevel van een gebouw na oplevering eigendom blijft van de gevelbouwers. Met de overeenkomst, die op basis van erfpacht werkt en ontwikkeld werd door de Nederlandse brancheorganisatie VMRG en advocatenkantoor Houthoff, wil de gevelbranche zijn verantwoordelijkheid nemen voor een circulaire geveleconomie. Doordat de gevelbouwer eigenaar blijft van zijn gevels, kan hij namelijk zorg dragen voor een optimaal (her)gebruik. Per slot van rekening kent hij zijn product het beste en kan hij ze zo ontwerpen dat geretourneerde producten of onderdelen optimaal hergebruikt kunnen worden. 
De overeenkomst werd getekend voor een proefproject op de Eneco EnergyCampus in Utrecht. Dat wordt uitgevoerd in het kader van het Facade Identification System (FIS), dat het mogelijk maakt om elk gevelelement gedurende de volledige levenscyclus identificeerbaar te maken en er digitale informatie aan te koppelen. De gevelelementen worden vanaf 5 februari 2018 in het pilootproject geplaatst.

Dat het leasen van gevels in Nederland nu juridisch mogelijk is, betekent in ieder geval een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een circulaire geveleconomie.

Meer weten over gevelbouw? Neem dan zeker een kijkje op BuildUp