naar top
Menu
Logo Print

Belgische technologie maakt woningen slim

ONE Smart Control combineert energiemanagement en smart home functies
magazine

Energiezuinig en zelfs energieneutraal (ver)bouwen wordt een absolute noodzaak. De vraag om gebouwen anders te ontwerpen, te bouwen en op te volgen klinkt dan ook steeds luider. De Nederlandse projectontwikkelaar VolkerWessels kiest er alvast voor om huizen volledig in de fabriek samen te stellen, en dat op één dag. Het zijn duurzame woningen die in hun eigen energie voorzien, en elke werkdag worden er zo 3 op het bouwterrein in elkaar gezet, volledig plug & play.

De projectontwikkelaar beseft echter ook dat een goede monitoring van de energieproductie en het verbruik cruciaal is om energieneutraal te blijven. Aan de energiekern, een unit voor de zolderverdieping waarin technieken als verwarming, ventilatie en warmtepomp verborgen zitten, wordt daarom de ONE Smart Control technologie toegevoegd. Dit is het digitale brein van de hele technische installatie. “ONE Smart Control doet meer dan enkel inzicht geven in het energieverbruik”, zegt Hans Fabri van installatiebedrijf Homij. “Met het systeem worden ook de prestaties van elke individuele installatie geoptimaliseerd.”

ONE Smart Control werd in 2013 door Bert De Haes opgericht in Boechout. De unieke combinatie tussen energiemanagement enerzijds en smart home functies anderzijds maakt het interessant voor zowel de projectontwikkelaar als de bewoner. Omdat de technologie feilloos werkt op een bestaande elektrische installatie, kan ONE Smart Control ook makkelijk geplaatst worden in bestaande woningen, zonder kappen of breken.