naar top
Menu
Logo Print

Architecten krijgen te weinig loon naar werk

Minister Gatz maakt resultaten bekend van grootschalig onderzoek naar sociaaleconomische positie van architecten en designers
magazine

Hoewel architecten gepassioneerd zijn door hun beroep, drukken de groeiende verantwoordelijkheden, de lange uren en de financiële onzekerheid een sterke stempel op hun jobtevredenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het Departement Cultuur, Jeugd en Media i.s.m. de onderzoeksgroep CuDOS en de Orde van Architecten – Vlaamse Raad bij 1840 architecten voerde.

In de studie werden het profiel, de arbeidssituatie en de sociaaleconomische condities bij architecten en designers bestudeerd. Verloning, man/vrouw-verhoudingen, samenhang van het netwerk, en werkomstandigheden waren centrale thema’s.

95% van de architecten werkt als zelfstandige. Tegenover een werkweek van gemiddeld 50 uur staat een netto jaarloon van zo’n 29.807 euro. Onvoldoende, zo blijkt. Slechts 27% is tevreden over de vergoeding voor geleverde prestaties en 65% spreekt van een grote financiële onzekerheid. 90% pleit dan ook voor een wettelijk minimum voor het ereloon.

Qua jobinhoud klaagt 64% over de druk van bouwheren en confraters, en ook de toenemende administratieve lasten blijven een struikelblok. Helemaal opvallend is dat 78% van de architecten aangeeft dat opdrachtgevers vaak niet goed weten wat een architect doet!

“Dit onderzoek toont aan dat architecten gelijkaardige pijnpunten en barrières ervaren als andere kunstenaars”, aldus Sven Gatz. “Ik wil daarom samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media pistes onderzoeken om ook deze groepen beter in hun artistieke werk te ondersteunen.”

(Foto © Studio Nunu)