naar top
Menu
Logo Print

wagnisART is voorbeeldmodel voor coöperatieve woningbouwprojecten

Het Beste gebouw van Duitsland 2018
magazine

In Duitsland ging het woningbouwproject wagnisART te München met de prijs voor het Beste gebouw van Duitsland 2018 aan de haal. Die werd uitgereikt door het Deutsches Architekturmuseum (DAM, Frankfurt) en toegekend omwille van “de nieuwe sociale, architecturale en stedenbouwkundige normen” van het project.

WagnisART is een coöperatief woningbouwproject, ontworpen door bogevischs buero en SHAG Schindler Hable Architekten, en tot stand gekomen in nauw overleg met de (toekomstige) bewoners. Het was onder andere hun vraag naar meer verbindingen tussen de gebouwen die aanleiding gaf tot de verschillende binnenplaatsen, paden en bruggen tussen de vijf onregelmatige gebouwen. Ook de nissen en pleintjes op de dakterrassen en in de ruime trappenhuizen zijn trouwens populaire verzamelplaatsen, en de vele gemeenschappelijke ruimtes worden vandaag volledig door de bewoners omarmd.Reden genoeg om het project niet alleen als voorbeeldmodel voor andere toekomstige woningbouwprojecten in Duitsland te gaan bestempelen, maar ook voor Architectuurwijzer om het als voorbeeld voor toekomstige coöperatieve projecten in Vlaanderen op te nemen.

De tentoonstelling DAM Preis 2018: The 25 best buildings in/from Germany geeft meer info over het project en de andere finalisten. De tentoonstelling loopt nog tot 6 mei 2018 in het DAM te Frankfurt.