naar top
Menu
Logo Print

Antwerpen heeft 40.000 nieuwe woningen nodig

Bart De Wever en Wouter Van Besien in debat over stadsontwikkeling
magazine

Antwerp Real Estate, het jaarlijkse vastgoedcongres van de Kamer Antwerpen-Waasland en De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) en Real Estate Society (RES), pakte eind maart uit met een exclusief debat. Antwerps N-VA-burgemeester Bart De Wever discussieerde er met zijn belangrijkste opponent Wouter Van Besien van Groen over de ontwikkeling van vastgoed in Antwerpen.

Hoewel het water tussen beide partijen op heel wat vlakken erg diep leek – de havenuitbreiding, het Saeftinghedok en Oosterweel zijn cruciale discussiepunten –, liggen de visies van de Antwerpse meerderheid en oppositie niet op alle vlakken zo ver uiteen. Allebei zijn ze het er immers over eens dat er de komende jaren zeker 40.000 woningen moeten bijkomen in Antwerpen. En allebei kijken ze daarvoor in de richting van de privésector en een woonmodel waarbij de stad eigendom blijft van de gronden en de eigenaar alleen de woning verwerft.

Tijdens het congres werd regelmatig verwezen naar het voorbeeld van Kopenhagen. Daar bleek een trendbreuk in het mobiliteitsbeleid cruciaal voor de metamorfose van onaantrekkelijke havenstad naar hippe metropool. Alleen tekenen zich net op mobiliteitsvlak ook de grootste breuklijnen tussen Groen en N-VA zich af.