naar top
Menu
Logo Print

Oude sociale woontorens worden voorbeeldgebouwen

Beliris krijgt label 'Voorbeeldgebouw' van Leefmilieu Brussel voor verbouwingswerken
magazine

Beliris, de federale bouwexpert voor Brussel, heeft twee sociale woontorens in de Linnéstraat en de Plantenstraat in Sint-Joost-ten-Node vernieuwd en een nieuwe crèche opgetrokken tussen de twee flatgebouwen. Samen is dat goed voor vijftig vernieuwde sociale woningen voor de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woningen (GW). De omgeving van de gebouwen is omgevormd tot een openbaar parkje dat beide straten verbindt. De benedenverdiepingen van de gebouwen zijn opengetrokken om meer transparantie, ruimte en licht te creëren en het park zichtbaar te maken vanaf de straat. Beliris beantwoordt met dit project aan drie grote behoeften van de buurt: betere huisvesting, meer groen en meer kinderopvang.
Het energieverbruik na de renovatie ligt 12 keer lager dankzij een goede isolatie en ventilatie, volledige luchtdichtheid, waterbesparende maatregelen en zonnepanelen. Het bedraagt nu 13 kWh/m² per jaar in plaats van 162 kWh/m². Samen met de studiebureaus A2M, Istema en Stubeco, de auteurs van het project, kreeg Beliris het label ‘Voorbeeldgebouw’ van Leefmilieu Brussel voor dit initiatief.
De appartementen zijn aangepast aan de huidige vereisten en noden van GW. Er zijn verschillende soorten appartementen voorzien, aangepast aan verschillende doelgroepen: koppels, alleenstaanden, ouderen, grote gezinnen,etc. Dat is belangrijk om een goede sociale mix te stimuleren. Grote ramen en een doordachte indeling van de ruimtes zorgt voor een maximaal gebruik van natuurlijk licht. Beliris legde 12 miljoen euro op tafel voor de renovatiewerken.