naar top
Menu
Logo Print

 

THEMA 2014: LUCHTDICHT BOUWEN

 

De uitdaging voor de Belgische bouwsector op weg naar 2020 is groot, zowel voor nieuwbouw als vooral renovatie. Eén van dé aandachtspunten wordt ongetwijfeld het luchtdicht bouwen. De verstrenging van de thermische reglementering dwingt de hele bouwketen om luchtdichter te bouwen. Bovendien wint een luchtdicht woningontwerp voor een relatief geringe meerprijs al snel 5 à 10 E-peilpunten, wat het tot een rendabele investering maakt. Luchtdichtheid als een evidentie in onze huidige bouwprocessen integreren, vereist echter een doorgedreven overleg tussen architect en (onder)aannemers.

 Daarom bracht Buildup 2014 de voorlopers inzake luchtdicht bouwen samen voor een inspirerend event met tal van boeiende sprekers, video's en getuigenissen uit de praktijk.

 

SPREKERS

 

arch. Luc Dedeyne - energieconsulent

130px Impact van luchtdichtheid op EPB + hoeveel mag luchtdichtheid kosten?

Arch. Luc Dedeyne studeerde in 1984 af als architect aan het Sint-Lucas te Gent. Op vandaag is hij werkzaam als EPB-verslaggever, EPC-deskundige type A,B en C en als erkend energiedeskundige voor woningen en publieke gebouwen. Hij treedt ook op als energieconsulent voor zowel de BVA (Bond van Vlaamse Architecten) als de Bouwunie. Tot slot runt hij in Torhout zijn eigen architectenpraktijk en ontwikkelde hij zelf een rekentool voor de berekening van de terugverdientijd van energiegerelateerde investeringen.
http://www.benergie.be/

 

ir.-arch. Filip Dobbels - WTCB

130pxNormatief kader luchtdichtheid (TV + STS) + frequente werffouten (LBAZ-project)

Filip Dobbels studeerde in 1997 af als burgerlijk ingenieur-architect aan de Universiteit Gent. Hij bouwde vervolgens ervaring op als zelfstandig architect en ingenieur, met focus op duurzaam bouwen in hout. Sinds 1998 is hij verbonden aan het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) waar hij momenteel als projectleider in de afdeling Energie & Gebouw verantwoordelijk is voor het project Luchtdicht bouwen van A tot Z. Verder is hij ook van nabij betrokken bij de uitwerking van de Technische Voorlichting over luchtdichtheid. In het kader van de TV over dakisolatie introduceerde hij een pragmatische indeling van bouwcomponenten in luchtdichtheidsklassen.
www.wtcb.be - www.luchtdichtbouwen.net

 

arch. Piet Kerckhof - Aché-Ligno Architecten

130pxLuchtdichtheid bij houtbouw
Arch. Piet Kerckhof, naar eigen zeggen geboren met een houtsplinter in de maag, bouwde zijn loopbaan als architect uit vanuit vier passies: houtbouw, energie en technieken, ecologie en informatica. Na zijn studies aan Sint-Lucas (1986) nam hij in 1995 het in houtskeletbouw gespecialiseerde architectenbureau Pro-ArTe over. In 2008 volgde hij 'Energietechnieken in gebouwen' aan de Ugent en in 2010 'Bio-ecologisch bouwen' aan KaHo Sint Lieven, Gent. Vanuit zijn bijna nulenergiekantoor te Aalter runt hij op vandaag Aché-Ligno Architecten en is hij o.a. lid van de Raad van Bestuur van het Passief Huis-Platform

www.bouwenmethout.be

 

Wannes Wylin - Ecopuur

130pxLuchtdichtheid van technische installaties

Wannes Wylin richtte in 2006, gedreven door zijn passie voor ecologie en energiebesparende technieken, zijn eigen bedrijf Ecopuur op. Het bedrijf kende sindsdien een gestage groei en biedt op vandaag een waaier van innovatieve, ecologische technieken aan zowel voor de woningbouw (renovatie, laag-energie en passief) als voor kmo's. Sinds 2013 opereert EcoPuur als zelfstandige entiteit binnen de Durabrik Group.
www.ecopuur.be

 

Peter Eykens - Isoproc

130pxMeten van luchtdichtheid

Gepassioneerd door goede bouwpraktijk en duurzaam bouwen engageerde Peter Eykens zich in 2007 als zaakvoerder voor Isoproc, waar hij verantwoordelijk is voor het thema 'controle'. Voor het neutrale expertisecentrum Isoproc Innoviso voert hij Blowerdoor (luchtdichtheids-)metingen en thermografische (infrarood-)analyses uit. Als specialist terzake bouwde Peter de afgelopen jaren een dusdanige ervaring op dat hij nu ook actief betrokken is bij de opleiding van nieuwe Blowerdoor-techniekers en het toekomstige certificatieproces ervan.
www.isoproc.be - www.innoviso.be

VIDEO

 

Rik Honoré - Uniqum advocaten

130pxJuridische aansprakelijkheid bij luchtdicht bouwen

Rik Honoré studeerde aan de K.U.L. afdeling Kortrijk en de K.U. Leuven waar hij afstudeerde als licentiaat in de rechten (1973), licentiaat in de criminologie (1973) en baccalaureus in de wijsbegeerte (1972). Na zijn studies werd hij stagiair aan de balie te Kortrijk en assistent aan de K.U.L. afdeling Kortrijk. Later werd hij vennoot van Mr. José De Schaepmeester, specialist in het bouwrecht, waar hij zich daarnaast specialiseerde in het ondernemingsrecht. Hij bouwde het advocatenkantoor Honoré en Partners uit en fuseerde in 1999 met het kantoor van Mr. Arnold Gits. Hij verleende zijn medewerking aan diverse postuniversitaire opleidingen en seminaries en is een expert in vastgoedrecht en ondernemingsrecht.
www.uniqum.be

 

CASESTUDY'S

 

Moderator

130pxarch. Sam van Welden - SENS architecten

Sam Van Welden (1981) heeft in 2006 zijn studies als meester in de architectuur afgerond met onderscheiding. Hij deed zijn eerste werkervaring op bij Conix Architecten te Antwerpen. Met zijn eindwerk won hij een stageplaats in het wereldberoemde architectenbureau Foster + Partners te Londen waar hij van 2006 tot 2010 actief meewerkte aan grootschalige projecten. Vandaag is hij als zaakvoerder van SENS architecten gespecialiseerd in woningbouw, renovaties, expertises en visualisatietechnieken. Sinds april 2012 is hij bouwadviseur van de TV zender, Dobbit TV.
www.sensarchitecten.be

 

Luchtdicht isoleren in renovatieproject 'Futurfantastic

130pxarch. Bart Cobbaert - DenC!
studioVoor Bart Cobbaert en Delphine Deceuninck in 2004 samen het architecten- en studiebureau denc!-studio oprichtten, waren beiden reeds jaren actief als wetenschappelijk onderzoeker 'duurzaam en energiezuinig bouwen' binnen de Hogeschool Wetenschap en Kunst Departement Architectuur Sint-Lucas te Gent. De aldus verworven expertise leidde Bart naar een job als consultant constructie/bouwfysica en als gastdocent. Daarna was Bart twee jaar lang de eerste technische adviseur van het PassiefHuis-Platform vzw. Op vandaag runt Bart samen met Delphine een multiprofessioneel bureau met een 12-tal medewerkers.
www.dencstudio.be

VIDEO

 

Luchtdichtheid bij hellende daken met sandwich dakelementen

130pxStijn Dirken - SD Schrijnwerkerij & Interieurbouw

In 2005 richtte Stijn Dirken SD Algemene Schrijnwerkerij op. Door de continue groei van zijn bedrijf, diende hij op zoek te gaan naar een nieuwe locatie en werd in 2014 een nieuw atelier en showroom gebouwd te Herentals. Op vandaag is het bedrijf met een 10-tal werknemers actief in zowel dakwerken, houtskeletbouw als buitenschrijnwerk waarbij de nodige aandacht wordt geschonken aan een energetisch correcte en luchtdichte uitvoering. Daarnaast heeft zijn bedrijf ook gespecialiseerde vakmensen in huis om totaalinterieurinrichtingen te realiseren.

130pxGerrit Jan Kuiper
Kingspan UnidekIr.

Gerrit Jan Kuiper is in 1993 afgestudeerd als technisch natuurkundige aan de TU Delft en heeft daarna de post-H.T.O. opleiding bouwfysica afgerond. Na een aantal jaren als consultant bouwfysica bij Adviesbureau Peutz en Geveltechnisch adviesbureau Façade gewerkt te hebben, is hij vanaf 2000 werkzaam bij Kingspan Unidek (voorheen bekend als Unidek B.V.). Hier houdt hij zich bezig met de ontwikkeling en certificering van bouwelementen. In die hoedanigheid is hij nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het luchtdichte dak concept.
www.kingspanunidek.be
VIDEO

 

Gespoten luchtdichting in passief woonproject 'Den Draad'

 

130pxBruno Bailleul - BCB Bouw

Bruno Bailleul is sinds 2008 actief in het domein van duurzaam bouwen. Als consultant voor blowerdoortesten en gezond isoleren was hij enkele jaren actief voor Isoproc. Daarnaast fungeert hij als docent en gastspreker voor onder andere de Syntra opleidingscentra. Verder behaalde hij bij het Infrared Training Center de level II-certificatie voor thermografie voor isolatiecontrole, condensatieproblemen en vochtopsporingen. Via BCB Bouw is hij op vandaag nauw betrokken bij de bouw en renovatie van uiteenlopende woningbouw- en utiliteitsprojecten.www.bcb-bouw.be

130pxing. Hubert De Peuter - Wyckaert

Hubert De Peuter studeerde in 1976 af als technisch ingenieur aan het BME te Gent, inmiddels omgedoopt tot Hogeschool Gent. Na zijn studies ging hij meteen aan de slag bij aannemer Wyckaert, waar hij startte als werfleider. Na enkele jaren ervaring kon hij er doorgroeien tot projectleider en sinds 1992 is hij er technisch directeur. Wyckaert realiseert op vandaag met 145 medewerkers een omzet van ca. 50 mio. euro in woning-, utiliteits- en industriebouw. In zijn 37-jarige loopbaan zag Hubert de regelgeving en toegepaste technieken in de bouwsector grondig evolueren.
www.wyckaert.eu

 

Van oude hoeve tot nulenergiewoning - 'ZEHR'-project

130pxdr. ing. Maarten De Munck - Th!nk E

Maarten De Munck is burgerlijk werktuigkundig-elektrotechnisch ingenieur riching mechanica (KU Leuven, 2003) en doctor in de ingenieurswetenschappen (KU Leuven, 2009). Hij ontwikkelde algoritmes en software voor het efficiënt en betrouwbaar simuleren in een vroege ontwerpfase. Sinds 2009 is Maarten als docent verbonden aan de faculteit industriële ingenieurswetenschappen van de KU Leuven @ KHLim (voorheen Katholieke Hogeschool Limburg). Hij maakt deel uit van Th!nk E sinds 2013. Zijn focus ligt op het ontwikkelen en implementeren van algoritmes voor het optimaal regelen van het energieverbruik en het binnenklimaat in gebouwen.
www.think-e.be

 

Luchtdicht ventilerenarch.

130pxJean-Marc Cloosen - Aldes Benelux

Jean-Marc Cloosen behaalde in 1996 zijn diploma als architect aan het Institut Supérieur d'Architecture Saint Luc. Na een stage bij architect en juridisch expert Henri Poncin, werd hij technisch adviseur en later productmanager bij Knauf België. Hier verwierf hij de technische kennis van nieuwe isolatietechnieken, buitenpleisters en de afwerking van woningen. Na een Master General Management aan de Solvay Business School, werd Jean-Marc directeur-generaal van Aldes Benelux BV. In dit project fungeerde hij als projectleider en architect. Door zijn kennis ter zake besteedde hij uitdrukkelijk aandacht aan de correcte integratie van de technieken.
www.aldesbenelux.nl

130pxCédric Defawes - Aldes Benelux

In 2001 behaalde Cédric Defawes zijn diploma als Bachelor of Engineering, optie HVAC, aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Als werfleider HVAC bij enkele grote bedrijven kreeg hij de kans om speciale technieken te leren kennen en sterk betrokken te zijn bij werven. Nadien ging hij als techniekexpert in ventilatie en warmtepompen aan de slag. Op vandaag is Cédric verantwoordelijk voor de opleiding van de installateurs van nieuwe ventilatiesystemen en de dienst na verkoop bij Aldes. Ook voert hij de testen uit na installatie en controleert hij of de installaties voldoen aan de aanbevelingen van de fabrikant en aan de huidige normen.
www.aldesbenelux.nl

 

Luchtdichte elektrische doorvoeren

130pxRien Rossey - DAGKANT architecten

Rien Rossey studeerde in 2005 met onderscheiding af als architect aan het Sint-Lucas te Brussel. Daarna liep hij diverse stages bij o.a. Ney&Partners, 360 architecten en Companie O. Als geëngageerd architect met focus op laagenergie-, passief- en bio-ecologische bouw, was hij voorheen werkzaam bij Zonnewindt vzw en Beauvent cvba. Als partner van het jonge en dynamische DAGKANT architecten (met kantoren in Oostende en Brussel) is hij op vandaag ook bouwpartner van VIBE, lid van het Passiefhuisplatform en Energieadviseur bij VITO.

130pxHenk Deloddere - RIS Industries

Na zijn opleiding als elektricien eind de jaren 80 is Henk Deloddere tientallen bijscholingen later opvandaag vooral bezig met energie en luchtdichting van woningen. Met zijn renovatiebedrijf RisIndustries voert hij totaalrenovaties uit aan particuliere woningen, dit met veel detail voorenergiezuinige oplossingen. Mede door zijn passie voor nieuwe energietechnieken en duurzaambouwen gaat hij prat op een correcte uitvoering van bouwdetails met oog op luchtdichting en eengezond binnenklimaat. Elektriciteit en bekabeling ziet hij daarbij als een risico op luchtlekken.Daarnaast is Henk reeds jarenlang docent bij Syntra West campus Kortrijk, Brugge en Oostende,o.a. binnen de opleiding 'Isolatiedeskundige' en de praktijkcursus 'Plaatsen van isolatie'.

www.risindustries.be
VIDEO CONTACTDOOS HOLLE WAND
VIDEO CONTACTDOOS MASSIEVE MUUR
LUCHTDICHTE ELEKTRISCHE DOORVOEREN