naar top
Menu
Logo Print

OVERDIMENSIONEREN LEIDT TOT PENDELGEDRAG

overdimensioneren

FOUT: TE GROOT VERMOGEN KETEL

Bij het installeren van een ketel voor nieuwbouw of het vervangen van een bestaande ketel bij renovatie kunnen heel wat problemen achteraf vermeden worden door een juiste dimensionering van de ketel. Vaak zullen installateurs de ketel te groot dimensioneren omdat ze dan zeker zijn dat de klant tevreden zal zijn over het comfort.

Voor de ketel zelf en zijn rendement ligt dat anders. Een te grote dimensionering leidt namelijk tot pendelgedrag; het continu aan- en uitschakelen van de ketel. Bij de berekening van het vermogen maken installateurs volgens fabrikanten vaak een foute veronderstelling. Verwarmingsspecialisten zijn zich niet altijd bewust van de exacte oorzaak van het probleem. Een van de conclusies die men vaak te gauw trekt, is dat men niets of weinig kan veranderen aan het moduleren.

Toch leidt te veel aan- en uitschakelen tot een aantal problemen. Zo zal het gasblok bijvoorbeeld vaak sneller vervangen moeten worden omdat de voorbestemde 100.000 opstarten sneller worden bereikt. Als die storing binnen de (twee jaar) garantie valt, verwijzen ze naar de fabrikant.

Andere nadelen van overdimensioneren zijn het hogere verbruik van de ketel en de verhoogde kans op opstartproblemen door het pendelgedrag. Een kleiner of op maat gedimensioneerde ketel zal langer draaien, minder verbruiken en minder vaak stilvallen.

OPLOSSING:VERMOGEN KETEL OPTIMALISEREN

De enige manier om pendelgedrag te vermijden, of dat op zijn minst tot het minimum te beperken, is een juiste dimensionering van de ketel. Voor nieuwbouw is dit makkelijk, aangezien alle gegevens beschikbaar zijn. Bij renovatie is dat een stuk moeilijker, omdat veel gegevens niet meer bekend zijn. De warmteverliezen herberekenen is een omslachtig en tijdrovend proces. Toch kan men de perfecte dimensionering benaderen met:

  • Het gemiddelde jaarverbruik in m³ aardgasverbruik;
  • Het ketelvermogen van de bestaande ketel;
  • Het gasverbruik per uur van de gasbrander;
  • Het verbrandingsrendement van de oude ketel.