naar top
Menu
Logo Print

NOG TOEKOMST VOOR STOOKOLIE EN DE CONDENSERENDE STOOKOLIEKETEL?

Wat denkt:

ALAIN VAN LANGERAERT

Categorymanager HVAC Van Marcke

De Dietrich 1. Gas domineert al jaar en dag de verwarmingsmarkt. Stookolie blijft een significant marktaandeel hebben. Hoe denkt u dat dit in de toekomst zal evolueren?

Van Langeraert: “Het aandeel dat stookolie heeft, zal wellicht nog wat afnemen of heeft reeds zijn bodem bereikt. Een verdere substantiële vermindering verwachten wij echter niet. Wie gas wenst, heeft het wellicht. Wie nog op stookolie verwarmt, is de reden zijn uitdrukkelijke keuze of simpelweg omdat er geen gastoevoer is in zijn omgeving."

2. Denkt u dat België op korte termijn het voorbeeld van Denemarken zal volgen (verbod op het plaatsen van ketels in nieuwe gebouwen)? Houdt men rekening met een dergelijk 'rampscenario' of is dit voor u nog de ver-van-mijn-bedshow?

Van Langeraert: “Moeten we rekening houden met een scenario zoals in Denemarken? Neen. Als men ziet hoeveel lobbywerk nodig is om kleine aanpassingen te verkrijgen in de wetgeving (aanpassingen die het gebruik van HE te goede komen), is een radicale switch wellicht niet aan de orde. Bovendien is de schrik voor de betaalbaarheid van alles van belang."

3. Hoe ziet de toekomst van de brandstof eruit en welke technologieën ziet u een plaats innemen in de markt (nabije en verdere toekomst)?

Van Langeraert: “Gas, stookolie of warmtepomp: wij evolueren sowieso naar hybride oplossingen. Een mix van energiebronnen wordt de norm. Stookolie + thermische zonne-energie, warmtepomp + PV, gas + warmtepomp …"