- 12 oktober 2018
- | Bron: Aannemer
Geprint plafond van 15 ton
Digitale bouwmethoden optimaliseren plafond in beton

Vorig jaar heeft een team van het ETH in het Zwitserse Zurich het DFAB-House project gelanceerd. Dat is een huis opgetrokken aan de hand van digitale bouwmethoden. Zo heeft het team een plafond van 78 m² geproduceerd in een 3D-geprinte bekisting. Die Smart Slab plaat weegt 15 ton, heeft een minimale dikte van 20 mm en bestaat uit 11 unieke betonsegmenten. Er werden ook 3D-printingtechnologieën gebruikt zoals FDM om plaatselijk elementen in te bouwen in deze plaat.
Een andere onderneming heeft panelen in triplex geproduceerd en uitgezaagd met een laser om de geometrie van de bochten te bepalen. Zo werden holtes gevormd die toelaten om minder materie te gebruiken, het gewicht te verlagen en ruimte te laten voor elektrische bekabeling. Een derde partner heeft met vezels verstevigd beton gegoten in de bekisting.
De onderzoekers hebben een conceptsoftware gebruikt die in staat is alle parameters te registreren en te coördineren. Hiermee kan men de structuur optimaliseren en de geometrie van het plafond aanpassen zodat elk punt de verschillend berekende druklasten correct kan dragen. De belasting van de plaat is vrij moeilijk te bepalen, omwille van de kraagliggers tot 4,5 meter. Het materiaal is verdeeld in een hiërarchisch raster van gebogen ribben die variëren in diepte tussen 30 en 60 cm. De tussenliggende vlakken die stabiliteit geven aan het raster zijn slechts 1,5 cm dik. Met deze optimalisering wint men 70% in gewicht ten overstaan van een klassieke betonplaat.