naar top
Menu
Logo Print

CASESTUDY'S / PITCHES

 BuildUp is door de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten erkend als permanente vormingsactiviteit: de commissie kende 3 punten toe aan deze vormingsactiviteit.  

 

Casestudy: Geventileerde prefabgevel in houtskeletbouw voor dokterspraktijk in Deinze

Architect Sien Van Liefferinge (SITO Architecten) en aannemer Pieter Vrijsen (PxP Projects) deden voor deze nieuwbouw groepspraktijk in Astene beroep op de expertise en enkele duurzame oplossingen van Siniat. Voor de prefab gevelconstructie van dit pand dat volledig in houtskeletbouw werd opgetrokken, maakten zij gebruik van onder andere de Duripanel en de vezelcementplaat Bluclad. De afwerking met lariks hout creëert een uniek lijnenspel en resulteert in een mooi afgewerkte en functionele dokterspraktijk.

 Bekijk de presentatie

 

Casestudy: Aluminium gevelbekleding eyecatcher in nieuwbouw woning te Meise

Linarte design gevelbekleding als sluitstuk van strak zwart-wit ontwerp

In Meise werd een stuk gevel van een strak ontworpen villa van ABS Bouwteam bekleed met Linarte design gevelbekleding van Renson. De verticale aluminium gevelbekleding sluit zo mooi aan bij het zwarte buitenschrijnwerk. Bovendien laten de individuele profielen zich makkelijk plaatsen en zijn ze eindeloos combineerbaar.

Deze strakke, moderne woning valt op door z’n pure kleurencombinatie van wit (het pleisterwerk) en zwart buitenschrijnwerk. De gevelbekleding sluit naadloos aan bij dat laatste. “De keuze voor aluminium voor zowel dat buitenschrijnwerk als de gevelbekleding stond van in het begin vast,” herinnert zich Lynn Blancquaert (ABS Bouwteam), “enerzijds voor de strakke look maar minstens evenzeer omwille van de onderhoudsvriendelijkheid van het materiaal.”

Charlotte Willaert (Ai&M Architecten): “Voor het ontwerp ben ik uitgegaan van een witte monolithische blok waar we dan negatieve volumes uitgehaald hebben. Het zwarte aluminium buitenschrijnwerk én de gevelbekleding zetten dat extra in de verf. Naast de voordeur bijvoorbeeld werd ook zo’n volume uitgespaard en tegelijk geaccentueerd dankzij het zwarte vlak dat afgewerkt werd met de verticale Linarte gevelbekleding van Renson.”
Dat Linarte bestaat uit individuele profielen, laat een enorme vrijheid toe om een wand met gevelbekleding volledig naar wens samen te stellen. Zo kan je eindeloos combineren tussen de 3 beschikbare profieltypes (Block 16, Block 33 en Even) en alle mogelijke kleuren. Maar de wand kan ook verder gepersonaliseerd worden met led-verlichting of houten inserts als invullingen. Bovendien kunnen poorten, deuren, maar ook een videofoon, brievenbus of stopcontact haast onzichtbaar ingewerkt worden in de wand. De mogelijkheden zijn dus met andere woorden onbeperkt.

Kris Wynen (Aluservice): “De opbouw van een Linarte-gevel bestaat uit een laag isolatie, een houten keperwerk en daarop de horizontale draagprofielen die meegeleverd worden met de Linarte profielen. Hier kruipt nog het meeste werk in aangezien die basis perfect uitgelijnd moet zijn voor een mooi resultaat. De rest van de opbouw is eigenlijk kinderspel: in de draagprofielen worden de kunststof clips geklikt, waarin je de profielen zelf op hun beurt gewoon één voor één kan in vastklikken. Met een goed geplaatste onder structuur is dit dus een heel makkelijk en snel te installeren systeem.”

Casestudy: Brandveilige geventileerde gevel voor S&R zwembad in Zwevegem

Gevelopbouw Rockwool Rockpanel

Het S&R zwembad van Zwevegem is een klassiek zwembad, waardoor het gebouw een strak geheel is geworden. Ontwerpend architect Jan Haegeman (Artabel) legt uit hoe hij het gebouw karakter gaf door te kiezen voor de lichte en esthetisch architecturale gevelpanelen met een houtmotief van Rockpanel. De gevel is opgehangen aan een houten draagcontructie, die met regelschroeven aan de betonconstructie werd bevestigd en voor een isolatiewand van Rockwool werd geplaatst. De Rockfix gevelisolatieplaten zorgen voor een uitmuntende en brandveilige isolatie met een minimum aan koudebruggen. 

 

 

de Twist Leuven Kooltherm

Casestudy: Resolschuim isolatie in geventileerde gevel van woontoren 'de Twist' in Leuven

Twist is het tweede van de vier gebouwen die gerealiseerd worden in het project Tweewaters. Samen met de Balk, de Ark en Silo’s brengt het dynamiek in de Leuvense Vaartkom. Het stedenbouwkundig plan werd ontwikkeld door Stéphane Beel Architects en Xaveer De Geyter Architects. Twist, een ontwerp van Beel, kenmerkt zich door het ontwerp, maar nog meer door de manier waarop duurzaamheid en gebruikscomfort hand in hand gaan.

 

stéphane beel sophie Deheegher


Uitzonderlijk aan 'de Twist' is onder andere dat halverwege de richting van de open gevels 90 graden draait. Voor de gevelopbouw gingen de architecten op zoek naar een isolatiemateriaal dat een zo hoog mogelijke energetische waarde kon creëren met een zo dun mogelijk pakket. Ze kwamen hierbij uit op de Koolterm K15 resolschuim isolatieplaat van Kingspan Insulation. Tijdens BuildUp geven Stéphane Beel en projectarchitect Sophie Deheegher in een boeiend video-interview toelichting bij de keuzes die ze voor dit bijzondere project maakten.
 

    

ENKELE INNOVATIES VOOR GEVENTILEERDE GEVELS 

M.LOOK FUNDERMAX

M.LOOK van Fundermax is een duurzaam gevelpaneel binnen het gamma MAX EXTERIOR dat de Euroklasse A2s1d0 haalt en zo heel wat troeven biedt voor toepassing in geventileerde gevels.

Bekijk de presentatie

Isofinish

 

Isofinish is een compleet en innovatief concept voor buitengevelisolatie met ultradunne isolatieplaten, regelbare gevelschroeven en keuze uit gevelstroken, gevelpanelen, leien, kleidakpannen en zink als gevelafwerking.

Bekijk de presentatie

Linarte

Linarte is een innovatief gevelsysteem van Renson dat bestaat uit individuele aluminium profielen die in verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn en eindeloos gepersonaliseerd afgewerkt kunnen worden met invullingen in hout of ledstrips.

  

in samenwerking met

Knauf
Rockwool
Kingspan