- 14 mei 2024
- | Bron: Dobbit
Zelf je serre plaatsen (deel 3)
Zo doe je het
In deel drie werken we de serre volledig af en geven enkele montagetips mee.
Transciptie
In de vorige aflevering was het werk al flink opgeschoten om de serre op te bouwen. Toch staat ‘ie nog niet in zijn volle glorie te pronken. Even het plan erbij halen om terug op te frissen wat de volgende onderdelen zijn om te monteren. En de volgende profielen terug netjes verzamelen.
Handen uit de mouwen en zeker geen drempelvrees dus. Om later de serre makkelijker in en uit te rijden met een kruiwagen én met je schoenen niet te haperen aan het grondkader, komt er straks nog een afgeronde drempel. Daarvoor moet je eerst het grondkader verstevigen met een extra U-profiel. Net zoals het hele systeem, fixeer je daarvoor enkele bouten in het profiel om ze dan te verankeren in de voorgeboorde montagegaten. Dan nog enkel een profiel erin klikken waar straks de schuifdeuren in kunnen glijden.
De voorste wand van de serre krijgt schuifdeuren. Het deurkader moet er dus nog in. Als je dat voor elkaar hebt gebracht, kan eindelijk de afgeronde drempel er in.
Het is een beetje aanvoelen wat de volgende stap is. Als straks de vensters in de serre zitten, is het wat moeilijker om het dak af te werken. Dat pakken we eerst aan. Die zijn van polycarbonaat. Wees er zeker van dat je de zijde met stempel – de UV-bestendige kant – naar boven richt om te installeren. De montage gaat super vlot. Schuif per dakelement de platen tussen de sponning van de profielen. Fixeren doe je met een aluminium eindstop die je vastschroeft.
De dakgoot bestaat uit een eenvoudig profiel dat het water zal opvangen en weg leiden naar de later te installeren regenton. De goot wordt normaal enkel ingeklikt, maar om het wat meer te fixeren en het insijpelen van water langs binnen te verhinderen, kan een ril neutrale silicone zeker geen kwaad. Daarna klikt het profiel zich vast aan het dak in de voorziene ruimte. En zoals steeds, vergeet de bouten niet aan te spannen.
Langs binnen komt er nog een eindstop per dakgedeelte. Ook hier geven we nog een beetje silicone mee om extra te fixeren en af te dichten. Doordat de serre nog niet overal is afgewerkt, kan er wat marge zitten op de afstand van elk profiel. Soms is het nodig om dan eens een profiel te lossen om wat meer speling te krijgen. Ga nooit forceren. Een lichte tik met een rubberen hamer kan wel eens, maar ga niet onbezonnen te werk. En elke bout moet weer aangespannen worden, uiteraard. Ook aan de voorzijde komt er nog een eindstop aan elk dakgedeelte. Om uiteindelijk een volledig eindprofiel over de polycarbonaatplaten te schuiven. Op de hoeken komt er nog een plastic beugel. Later wordt duidelijk waar die voor zal dienen. Fixeer alle bouten.
Straks is het tijd voor het glaswerk. Dat kan niet zomaar los tussen de aluminium profielen worden geschoven. Bij het minste zuchtje wind zou het glas kunnen breken. Er moeten daarom afdichtingsrubbers geplaatst worden die het glaswerk gaan beschermen. Is het rubber wat stug? Dop de rubbers in wat lauw water met afwasmiddel. Het dient als glijmiddel waardoor het rubber veel makkelijker te hanteren valt. Zorg dat het rubber op maat is zodat het glas en de profielen niet worden tegengewerkt. Langs onder kiezen we ervoor om het rubber wat korter te maken. Hierdoor kan mogelijk condens van de ramen afwateren. Als het glas is geïnstalleerd, komt er nog een buitenprofiel die het glas op z’n plaats houdt. Ook daar komt een rubber in. In het profiel heb je twee voorziene sponningen. Voor ons type serre is het hoogste niveau nodig. De diepere groef is voor een ander type serre. En vergeet het onderste kaderwerk niet te borstelen. Na al ons heen- en weer lopen zit er al aardig wat zand en steentjes tussen. Dat zou het glaswerk straks kunnen beschadigen.
Na alle voorbereidingen is het eindelijk tijd om de glazen panelen te monteren. De serre begint zijn definitieve vorm te krijgen. Draag zeker handschoenen tegen snijwonden. Omdat het glaswerk omhoog moet geduwd worden terwijl je onderaan een profiel moet inschuiven en je zo wat handen tekort komt, hebben we enkele vacuuüm tegeldragers erbij gehaald, verbonden met een spanriem. Zo kan het glas eventjes naar boven gelift worden terwijl we aan de afwerking bezig zijn. Het buitenste profiel verbindt je met enkele bouten. Hou het profiel schuin, laat de bout invallen en wrikken het zo horizontaal mogelijk om het in het voorziene montagegat te krijgen. Monteer nu het onderste afdichtingsprofiel. Laat vervolgens de andere bouten in het verticale profiel zakken. De truc is om de bout zo recht mogelijk te houden tot ‘ie in het montagegat verzinkt. Eenmaal alle bouten zijn geplaatst, span je alles aan met de voorziene bouten.
Van zodra er enkele glaspanelen gemonteerd zijn, is het verstandig om met wat tape aan te duiden waar er al glas bevestigt zit. Tot nu toe liepen wij – uit gemak – blindelings doorheen het aluminium raamwerk om iets erbij te halen maar je zou je nu al snel vergissen met een glazen paneel.
De kantelramen waren al voorbereid. Om die te kunnen installeren moet er nog een tussenkader worden gemaakt. Zodra de dwarsligger erin zit, mag het onderste glas al op z’n plaats. Dan kan langs de buitenkant de bijhorende afwerkingslat er ook al bij. En dat is het werk zo’n beetje. In serie paneel per paneel gaan plaatsen. Profielen voorbereiden met rubbers. Bouten aanspannen. Enzovoort.
Het kantelraam kan pas werken als de bijhorende scharnieren gemonteerd zijn. Er zijn voorgeboorde gaten, alleen is dat voor een ander model. Als klusser moet je altijd blijven nadenken en genoeg gereedschap voorzien. Met een klein metaalboortje voorzien we snel zelf een gat. Zet de boormachine in laag toerental en laat de machine rustig boren.
Dan schroef je de scharnieren elk apart vast aan de dagkanten van het aluminiumwerk. Herhaal aan de tegenoverstaande zijde. Zet beide scharnieren volledig open.
Het kantelraam moet nog enkel worden vastgeschroefd aan de scharnieren. Dat is sneller gezegd dan gedaan, maar het valt reuze mee. Zeker als je met twee bent. Hou het raam zo recht mogelijk. Als alle schroeven vast zitten, klap het venster dan niet zomaar dicht. Laat het kantelraam rustig invallen en controleer of je niet moet bij regelen.
De hendel moet met een schroefplaatje langs binnen gesloten worden. Schuif het plaatje op z’n plek – teken af – zodat je weet waar je het moet fixeren. Mocht je het plaatje per ongeluk wat verschuiven, kan je nog altijd zien waar hij moet zitten dankzij de markeringen. Schroef alles vast.
De beglazing bovenaan mag er in. Ook daar dus nog snel even de rubbers aanbrengen.
De vacuümpompen komen weer van pas. Het vast glaspaneel kan erin. Dan kunnen de dagkanten erin om het kantelraam te kunnen monteren. De dagkanten combineer je met de afwerkingslat die het glas op z’n plaats zal duwen. De puzzel maken we voort met nog enkele onderste profielen die ook deel uitmaken van het kader. En uiteraard mogen de scharnieren niet ontbreken. Even voor boren. Schroeven. En dan het raam op z’n plaats fixeren.
Nog vlug de kleinere stukken glas bovenaan de zijwanden plaatsen. Het zijn kleine stukken dus met wat stevige klustape hou je die wel op z’n plaats zodat je even je handen vrij hebt. Zodra alle afwerkingsprofielen geïnstalleerd zijn, kan het glas zeker niet meer weg.
Onderaan de voorste wand, zit er nog een profiel waarin de schuifdeuren in zullen rollen. Die veranker je nog aan de betonsleuf. Verzink de schroefkoppen van elke plug voldoende zodat het geen obstakel vormt voor de wielen van de schuifdeuren.
Het laatste klusje komt eraan. Het is nog enkel de schuifdeuren plaatsen en klaar is Kees. Laat alles rustig glijden in de voorziene gleuven. Als eindstop komt er gewoon een bout met bijhorende moeren op het uiteinde van beide profielen. Test beide deuren nog eens voorzichtig uit, en daarmee zit de klus erop!